OXI ΣΤΟΝ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟ ΤΟΥ ΟΡΦΑΝΟΥ:

17/2/09

Το τέλος του ελληνικού μπάσκετ...

Print this post

Κάποτε το μπάσκετ ήταν το αγαπημένο άθλημα των Ελλήνων. Τα γήπεδα γεμάτα σε κάθε αγώνα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των αθλητικών συζητήσεων επικεντρωνόταν στη "σπυριάρα".
Εδώ και χρόνια, έχει καταντήσει κομπάρσος, μπροστά στον βασιλιά του σπορ για κάποιους, το ποδόσφαιρο. Οι λόγοι αρκετοί, αλλά σημαντικότερος, όπως συμβαίνει πάντα, το χρήμα...

Η αρχή του τέλους για το μπάσκετ υπογράφτηκε σήμερα στη Ρώμη. Ο Τζόρντι Μπερντομέου κατάφερε και πέρασε τη πρότασή του, έχοντας στο πλευρό του, τους ισχυρούς, και μόνο, συλλόγους της Ευρώπης (γιατί άραγε...?)

Ποιο είναι, όμως το σχέδιο του ... οραματιστή Μπερντομέου? Σύμφωνα, με τη φαεινή, αυτή, ιδέα στην Euroleague θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι:

Οι 13 ισχυροί, που προέκυψαν βάσει της πορείας των ομάδων στη διοργάνωση από τη σεζόν 2001-02 και μετά, από την παρουσία των φιλάθλων τους στα εντός έδρας παιχνίδια της ομάδας τους. αλλά και από τα τηλεοπτικά τους συμβόλαια. . Παίζουν, λοιπόν, ό,τι κι αν κάνουν στα εθνικά τους πρωταθλήματα, Μπαρτσελόνα, Ταού, Ρεάλ, Μάλαγα (Ισπανία), Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός (Ελλάδα), Σιένα, Ρόμα (Ιταλία, υπάρχει μια αμφιβολία, για την ομάδα της Ρώμης, καθώς δεν έχει διαμορφωθεί, ακόμη, το ράνκινγκ των ιταλικών ομάδων, αλλά προς το παρόν έχει το προβάδισμα), Εφές Πίλσεν-Ούλκερ (Τουρκία), Ζαλκγίρις (Λιθουανία), Μακάμπι (Ισραήλ), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία). Σημαντική σημείωση για τους ... "μονιμάδες" του θεσμού, ο όρος ότι το 2013 όποια ομάδα δεν διαθέτει γήπεδο χωρητικότητας 10.000 θεατών, χάνει αυτόματα το δικαίωμα μόνιμης εκπροσώπησης. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή δεν θα μπορούσαν να έχουν το προνόμιο ομάδες όπως η Σιένα, η Ζαλγκίρις και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας!!

Οκτώ ομάδες με ετήσια συμβόλαια. Σύμφωνα με το ράνκινγκ της Ευρωλίγκα, δικαίωμα εκπροσώπησης έχουν 2 ομάδες από τη Γαλλία (πρωταθλητής-δευτεραθλητής), ο δευτεραθλητής Ρωσίας (ο πρωταθλητής θυμίζουμε έχει ισόβιο συμβόλαιο), και οι πρωταθλητές Σερβίας, Σλοβενίας, Κροατίας, Γερμανίας, Πολωνίας.
Εδώ, όμως, υπάρχει και μια σημαντική λεπτομέρεια. Σε περίπτωση που μια ομάδα από Ελλάδα, Ισπανία ή Ιταλία, κατακτήσει τον τίτλο στην χώρα της, ή παίξει στον τελικό του πρωταθλήματος και δεν συμπεριλαμβάνεται στο γκρουπ των μόνιμων συμβολαίων, παίρνει αυτόματα δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρωλίγκα. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η Γαλλία θα έχει μία ομάδα και η Ρωσία θα χάσει το πλεονέκτημα του δευτεραθλητή, πηγαίνοντας πλέον στα προκριματικά. Ο κίνδυνος να μην είναι ελληνική ομάδα, στους ομίλους υπάρχει, μόνο σε περίπτωση που κατακτήσουν τον τίτλο, ή είναι δεύτεροι ομάδες από Ιταλία και Ισπανία, οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στο γκρουπ των ομάδων με τα μόνιμα συμβόλαια.
Τον νικητή του Eurocup
Και άλλες δυο ομάδες από προκριματική φάση (πιθανότατα αρχές Οκτωβρίου, λίγο πριν από την έναρξη των ομίλων) με συμμετοχή οκτώ ομάδων.Παίρνουν μέρος οι τρίτες ομάδες από Ελλάδα, Ιταλία (εφόσον δεν συμπεριλαμβάνονται στο γκρουπ με τα μόνιμα συμβόλαια), οι δευτεραθλητές Λιθουανίας (αν πάρει το πρωτάθλημα η Ζαλγκίρις, διαφορετικά, η ομάδα που κατακτάει τον τίτλο πάει μαζί με την ομάδα του Κάουνας απευθείας στα τελικά), Σερβίας, Κροατίας και οι πρωταθλητές Ουκρανίας και Βελγίου. Οι αγώνες θα είναι διπλοί, ώστε να βγει το τελικό δίδυμο που θα παίζει στην Ευρωλίγκα. Υπάρχει και μια πιθανότητα για συμμετοχή ομάδας με wild card (εδώ μπορεί να προστεθεί και άλλη ελληνική ομάδα, που ενδεχομένως να πληροί τις προϋποθέσεις), ενώ στο απώτερο μέλλον συζητείται η αύξηση των ομάδων που θα παίρνουν μέρος σε αυτή τη φάση.
Κάθε χώρα έχει μάξιμουμ εκπροσώπηση πέντε ομάδων. Στην περίπτωση (την ισπανική) που προστεθεί και ο νικητής του Eurocup, ο Μπερτομέου διευκρίνισε ότι δίνεται προτεραιότητα στο εθνικό πρωτάθλημα, άρα θα επιλεχθεί ο φιναλίστ του Eurocup.

Όπως ήταν φυσικό, το σχέδιο έχει εγείρει, ήδξ αντιδράσεις, με χαρακτηριστηκότερη την απόφαση του προέδρου της ULEB Εδουάρδο Πορτέλα, ο οποίος σκοπεύει να προσφύγει και στα δικαστήρια, αφού θεωρεί την απόφαση που έλαβε σήμερα η Ευρωλίγκα στη γενική συνέλευση των μετόχων στη Ρώμη παράνομη.

Ποιες είναι όμως οι συνέπειες της συγκεκριμένης απόφασης για το ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ? Μα πολύ απλά, η οριστική και πλήρης απαξίωση του.

Εδώ και χρόνια ο τίτλος, αλλά και η 2η θέση, που οδηγούσε στην Euroleague, είναι καπαρωμένες, με διάφορους τρόπους, από βάζελο και γαύρο. Επομένως η τρίτη θέση, που οδηγούσε στον "οικονομικό παράδεισο" έμοιαζε με τίτλο για τις υπόλοιπες ομάδες. Το ενδιαφέρον έδειχνε να μην έχει χαθεί. Τέσσερις - πέντε ομάδες αναζητούσαν μία θέση στον ήλιο της Εuroleague, μέσω της τρίτης θέσης. Με την κατάργηση του δικαιώματος αυτού, ποιος ο λόγος για κάποιον να επενδύσει στο μπάσκετ? Ποιος ο λόγος, όταν η συμμετοχή στον κορυφαίο θεσμό (και ταυτόχρονα μία τεράστια οικονομική ανάσα) είναι "δεσμευμένη" από Παναθηναϊκο και Ολυμπιακό?

Και όπως εύστοχα σημείωσε το paokpatra.blogspot (και μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους) :

• Ποιο το νόημα ύπαρξης πλέον της ελληνικής Α1;

• Πως προκλητικά και αισχρά αφήνεται έξω (ούτε καν τους δίνεται το δικαίωμα για το μέλλον) από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις επιπέδου, ομάδες που υποστηρίζονται από ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού και έχουν διδάξει μπασκετική παιδεία (βλέπε Π.Α.Ο.Κ, Άρης, Α.Ε.Κ, Πανιώνιος, κ.τ.λ);

• Που είναι ο φίλος μας ο Β. Οικονομίδης και η παρεούλα του, που σε ένα τόσο σημαντικό θέμα δεν κατάφεραν καν να στείλουν εκπρόσωπο;
(σημείωση ΧΑΛΑΡΑ: Ο ΕΣΑΚΕ δε κατάφερε να στείλει εκπρόσωπο, καθώς δεν είχε εξουσιοδοτηθεί από τη Γ.Σ !!!)

• Η Ευρώπη δεν είναι Αμερική λιγούρια. Κάθε ομάδα έχει την δικιά της ιστορία και εκπροσωπεί κάποια πράγματα. Οι ομάδες δεν είναι άρτος και θέαμα άθλιοι.

Για όλους εμάς που αγαπάμε το ελληνικό μπάσκετ ως μοναδική λύση φαντάζει η δημιουργία καινούριας λίγκας Α1, υπό την εποπτεία της Ε.Ο.Κ. και με βασική προϋπόθεση τη μη συμμετοχή των εγκληματιών του ελληνικού μπάσκετ βαζελό-γαύρων.

2 εξασκηθηκαν στη πληκτρολογηση:

DimisK 17/2/09 21:46  

Σπουδαίο πόστ Νόβι. Μεγάλες αλήθειες και πράγματι: Το τέλος του ελληνικού μπάσκετ είναι πλέον προ των πυλών...
Κρίμα και πάλι κρίμα....

NOVITO 18/2/09 18:16  

Έτσι ακριβώς Dimi.
Μακάρι να διαψευσθούμε, αλλά το πιθανότερο είναι το μπάσκετ να απαξιωθεί ολοκληρωτικά πλέον...

(υ.γ. Σε είπα Dimi και όχι Σωτομήτσο!!! ίσως και πρώτη φορά!!)

Admin Control Panel

New Post | Settings | Change Layout | Edit HTML | Moderate Comments | Sign Out

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ:

Σταμπαρετε μας...

Επιλέξτε μέσα από τα δημοφιλέστερα "δίκτυα":

Τα banner μας...





OI ΚΩΔΙΚΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ BANNER ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΔΩ

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ....

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΜΑΣ...

TΟ Panic ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΙ ΕΔΩ...

Για να δείτε όλα τα τεύχη του Panic

Οι τελευταίες αναρτήσεις μας...

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΔΩΡΕΑΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ...

 aw2  aw2 anything-but-nd Free Image  Hosting Free Image Hosting at www.ImageShack.us / BannerFans.com ballaloum ballaloum

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP