OXI ΣΤΟΝ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟ ΤΟΥ ΟΡΦΑΝΟΥ:

26/12/07

ΒΑΝΔΗ - Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Print this post


ΜΕΡΕΣ ΤΩΡΑ ΣΚΕΦΤΟΜΟΥΝ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΠΛΟ (ΜΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΟΝΟΥ) CD ΤΗΣ Δ.ΒΑΝΔΗ , ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΙΟΜΟΥΝΑ
ΧΡΟΝΙΑΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΩΡΑ , ΠΟΣΕΣ ΚΑΚΙΕΣ ΝΑ ΓΡΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ???
ΟΧΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ , ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ SANTA...............

ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΩΘΗΚΕ Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΟ POST:


Στην πραγματικότητα το καινούριο άλμπουμ της Βανδή δεν είναι διπλό, αλλά μονό. Τα καινούρια τραγούδια είναι 15, πράγμα που σημαίνει ότι άνετα γέμιζαν ένα μόνο cd. Ωστόσο, μία για να για φανεί πιο δέλεαρ η καινούρια κυκλοφορία («έχουμε να κάνουμε διπλό από το Γεια, ρε Δέσποινα...»), μία να τσιμπήσει λίγο η τιμή και να φανεί πιο εορταστική η προσφορά, ο Φοίβος έκρινε σωστό να χωριστούν τα τραγούδια σε δύο cd. Και για να γίνει ακόμα πιο επετειακό το γεγονός κοτσάρανε και ένα τρίτο cd με remixes παλιών επιτυχιών (δωράκι βρε, δε μας χαλάει).

Έχουμε και λέμε.

Το στυλ των τραγουδιών στην καινούρια τους δουλειά, τόσο στιχουργικά, όσο και μουσικά, κινείται στα γνώριμα μελωδικά μοτίβα που έχει υιοθετήσει ο συνθέτης, εξαναγκάζοντας(?) τη τραγουδίστρια να ακροβατεί με το ένα πόδι ανάμεσα στα μελοστάλαχατα pop μονοπάτια (cd1) και το άλλο πόδι στα γνώριμα λαϊκά καταγώγια (cd2). Ωστόσο, είναι γεγονός ότι η φωνή της Δέσποινας είναι πιο γλυκιά, πιο ζεστή και πιο μεστή από ποτέ. Η καλλιτέχνιδα εξελίσσεται… Μήπως κοντεύει η στιγμή η Δέσποινα να κάνει στροφή και, πάντοτε με την ευλογία του Φοίβου, να πεί τραγούδια και άλλων συνθετών-λέω εγώ τώρα?

CD1

1. Το cd1 ανοίγει με το δε-Θέλω-να-πεις-ότι-μοιάζω-με-Coldplay- Νο. 1 εδώ και βδομάδες στα ελληνικά ραδιόφωνα... Αυτά ξέρουν. Μια καλή αρχή για το Δεσποινάκι, άλλωστε το bad hype σχετικά με τις αντιγραφές πάντοτε τη βοηθούσε (Υποφέρω, Γεια κτλ κτλ).

2. Στη δεύτερη θέση παίζει το Αγάπη. Ένα ανάλατο pop-rock τραγουδάκι. Η Δέσποινα, σαν το κοριτσάκι με τα σπίρτα, βγαίνει και τραγουδά ή μάλλον – για μια ακόμα φορά-κλαίει τη μοίρα της:

«Αγάπη, δε μου ‘δωσε κανείς, μα ακόμα ελπίζω
Αγάπη τι δύσκολο να βρεις, πάνω που ραγίζω.».

…Σπίρτα κανείς?

3. Ευτυχώς που ο Φοίβος πειραματίζεται με τους διαφορετικούς ρυθμούς. Στο Όταν Λείπεις η ψιθυριστή φωνή της Δέσποινας σε κάποια σημεία χάνεται πίσω από τη μουσική, ωστόσο η μυστηριώδης μελωδία και η περίεργη ατμόσφαιρα του τραγουδιού σε κερδίζουν γρήγορα. Σε κάποια στιγμή μάντεψε τι ακούγεται? Ναι, ναι! Το αγαπημένου όργανο του Φοίβου όταν ήτανε μικρός, το τουμπερλέκι!

4. Λίγο πριν πάρει πόδι η Έλλη Κοκκίνου από τη Heaven (η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, μια χαρά διαχειρίστηκε την αποφοιβοποίηση), ο Φοίβος της είχε γράψει κάποια τραγουδάκια για το νέο της άλμπουμ που θα κυκλοφορούσε τέτοια εποχή. Η Έλλη έφυγε, τα τραγούδια έμειναν, έεε.. μην τα αφήσουμε ανέκδοτα μέσα στο συρτάρι. Τα πήρε η Δέσποινα! Ένα από αυτά το Κάθε μέρα… (Η Δέσποινα τραγουδάει, μην μπερδευτείς).

5. Το Σε χρειάζομαι είναι αυτό που λέμε στο Λεξικό των Μπουζουκιών «εξάρι». Εξάρια είναι και το Χτύπα και άλλο', το 'Ήταν Ψέμα', το 'Ευτυχώς', (αυτά δηλαδή που τα τραγουδάς και χτυπιέσαι -και καλά- στα πατώματα). Τι δουλειά έχει ένας τέτοιος λαϊκός ρυθμός σε ένα pop άλμπουμ? Ε, το βάλανε στη μέση να σπάσει λίγο τη μονοτονία (δ’εν κακό).

6. Η Γη Και Η Σελήνη… ή διαφορετικά, «Άρε Έλλη, τι θα τραγουδούσες αν έκανες τουμπεκί μπροστά στο Συνθέτη…». Οι στίχοι για 15άχρονα (…και τρελαίνονται), η μουσική και η ενορχήστρωση μάλλον αδιάφορα και έτσι η Γη και Η Σελήνη θα μπορούσε να είναι ένα από τα filler songs στο τελευταίο άλμπουμ της Τάμτα: «Έχουμε αγάπη μου γίνει, όπως η γη και η σελήνη, δυο ερωτευμένα αστέρια, κάπου στου ουρανού τα λημέρια».

7. Γυρισμός. Μπαλάντα, με πολύ ωραίο ρεφρέν. Στιχουργικά η Δέσποινα για μια ακόμα φορά (έχουμε κουραστεί όμως) φόρεσε τα σκισμένα της ρουχαλάκια (σε number zero), την παράτησε ο δικός της και τώρα περπατά μέσα στο κρύο, μόνη μέσα στη βροχή. Η φωνή της κάνει πολύ ωραία γυρίσματα και έχει πολύ ωραίο μελαγχολικό «χρώμα» – ειδικά στις ψηλές στο ρεφρέν (μπράβο Δέσποινα). Ο Γυρισμός είναι ένα τραγούδι ερμηνείας. Από αυτά που της πηγαίνουνε της Δέσποινας και εμάς μας αρέσει να τα τραγουδάμε νομίζοντας πως είμαστε η Δέσποινα…

8. Πως μπορεί ένα από τα καλύτερα τραγούδια που έχει γράψει ο Φοίβος ποτέ στη ζωή του, και πως μπορεί ένα από τα καλύτερα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει ποτέ η Δέσποινα, να κατακρεουργηθεί από ένα σαχλόσαχλόσαχλόσαχλόσαχλό –αλλά πιο σαχλό δε γίνεται- latin bossanova άψυχο remix. Επιεικώς χάλια το Μάσκα (remix)

9. Το Θέλω σε ένα χορευτικό remix, ό,τι πρέπει για το λιώσιμο τα Σαββατόβραδα στα stages. (μας χρειαζόταν και σας ευχαριστούμε…)

10. Δέκα χρόνια μαζί. Το εορταστικό. Η Δέσποινα όταν το τραγουδάει δακρύζει και παίρνει αγκαλιά το Φοίβο. Εγώ, προσωπικά, το ακούω και το βρίσκω αφόρητα βαρετό.



CD2

1. «Το Θα Θελα είναι από τα πιο αγαπημένα μου τραγούδια από τον καινούριο μου δίσκο» Δια στόματος Δεσποινιού. Και εγκρίνουμε και επαυξάνουμε. Λαϊκός –και καλά- στίχος, λίγο κλαρίνο, λίγο καημός και «κοίτα πως μου τα έφερε η ζωή» και το ultimate hit των Λαδάδικων είναι αυτό!

2. Το Θαύμα ανήκει στα new age τσιφτετέλια που γράφει ο Φοίβος τελευταία, σαν και αυτά που έγραψε στον τελευταίο δίσκο του Πετρέλη. Ο στίχος είναι λίγο δύσκολος και περίπλοκος και δε σου μένει εύκολα στη μνήμη, ενώ τα λόγια σε μερικά σημεία (ρεφρέν) χάνονται πίσω από τα διπλά φωνητικά. Αδιάφορο.

3. Περνάμε στο τρίτο βασικό συστατικό χωρίς το οποίο δεν δένει η μαγιά ενός σύγχρονου λαϊκού δίσκου. Εξάρι βάλαμε, τσιφτετέλι βάλαμε, στο τέλος προσθέτουμε το ζεϊμπέκικο. Απεγνωσμένε φαν, θυμάσαι το 'Δέκα μέρες Δέκα νύχτες'? Έεελα, ένα τελειωμένο ζεϊμπέκικο κάπου χαμένο μέσα στις επιτυχίες του δίσκου 'Γεια'?. Καλά, εντάξει δεν πειράζει. Κάπως έτσι θα καταλήξει και το Προβλέψιμος…

4.«Ρίξε στο κορμί μου σπίρτο να πυρποληθώ, αυτή η αγάπη στ' άστρα μ' ανεβάζει» … ή…«Κάθε τρεις και λίγο λέω θα σου φύγω, μα ακόμα είμαι εδώ»…

5. Και στο τέλος, πασπαλίζουμε το μείγμα με λίγες νότες χασάπικου. Τι στο διάολο ανατολίτες είμαστε. Λοιπόν, στο Φαντάσου απλά ο Φοίβος έχει γράψει ένα πολύ ωραίο ρεφρέν. Αφιερωμένο:

Φαντάσου απλά / Το ράδιο χωρίς τραγούδια
Φαντάσου απλά / Την άνοιξη χωρίς λουλούδια
Φαντάσου απλά / Σταθμούς χωρίς να υπάρχουν τρένα
Έτσι θα ‘μουνα χωρίς εσένα.
Φαντάσου απλά / Μια καραμέλα δίχως γλύκα
Φαντάσου απλά / Ένα καφέ γεμάτο πίκρα
Ίσως μετά να καταλάβεις πως το θέμα
Είναι να έχω εσένα.

6. Τύχη. Κλασσικό φοιβικό ζεϊμπέκικο με τις αμπελοφιλοσοφίες που του αρέσει συχνά πυκνά να καταπιάνεται (Σήμερα, Μάσκα κ.α.). «Κοίτα η τύχη πως τα φέρνει, ζυγαριά που πάντα γέρνει, και η ζωή σου εξαρτάται, από ποια πλευρά της θα ‘σαι».
Μην αποκοιμηθείς. Αλλά και να αποκοιμηθείς, θα ξυπνήσεις στο επόμενο.

7. Όταν ο Φοίβος παίζει με τα κουμπάκια της κονσόλας (φτάνει να μη τη χαλάσει και αυτή) και βάζει παπάκια να τραγουδάνε και καραμούζες να «βγάζουνε γλώσσα» (άκου το και θα καταλάβεις) εμάς μας αρέσει πολύ πολύ πολύ. Γουστάρουμε. Το Σύνδρομο Στέρησης είναι τσιφτετέλι με εκτόπισμα 'Ανάβεις Φωτιές', 'Ωραία', 'Φοβερή' κ.α.. Δηλαδή, φοράω παγιέτα, δωδεκάποντη και το άρωμά μου, και ανεβαίνω πάνω στη μπάρα, πάνω στο τραπέζι, ή και πάνω στο Μπάμπη… Το λέει άλλωστε και ο στίχος:

Σύνδρομο στέρησης αυτό το λένε
Και όσοι το έχουνε τα βράδια κλαίνε
Σύνδρομο στέρησης έχω μαζί σου
Λιώνω και καίγομαι για ένα φιλί σου

(για πες το απ’ έξω τώρα, θα δείς ότι μπορείς!)

8. Τα Λεφτά (remix). Και μάλιστα ντουέτο! Λοιπόν η εισαγωγή, θα σου θυμίσει το Μαγκάβα Τουτ (της αποτέτοιας). Έπειτα, το ρεφραίν το λέει ο τύπος που τραγουδούσε με την αποτέτοια το Μαγκάβα Τουτ… Ναι ναι ναι! Τα τσιγγάνικα τα λόγια τελικά…

9. Σύνδρομο στέρησης (remix). Ενδιαφέρον…

10. Θαύμα (remix). Και αυτό το remix είναι ενδιαφέρον, μη σου πω ότι το ρεμιξ είναι πιο εύπεπτο και από το main version…

ΒestOfTheBest: Θέλω, Γυρισμός, Φαντάσου απλά, Σύνδρομο στέρησης, Όταν λείπεις.


Με 10 λόγια:
Η καινούρια δουλειά της Δέσποινας είναι πολυσυλλεκτική. Έχει δηλαδή από όλα και για όλους. Και τα pop της, και τα λαϊκά της και τα remixes τους. Και μάλιστα δόθηκε έμφαση σε αυτό , καθότι στο cd 3 περιλαμβάνονται remixes παλιών κομματιών. Μερικά έγιναν από επαγγελματιές djs, άλλα λέει από απλούς φαν που ξημεροβραδιάζονται στα forums της σταρ, όλα όμως είναι ενδιαφέροντα και δίνουν μια φρέσκια ακρόαση στις ήδη γνωστές επιτυχίες.

Ωστόσο, η Δέσποινα Βανδή δεν είναι πλέον 'το Κοριτσάκι' μας που λέει ναζιάρικα 'Παίξε μαζί μου'. Έγινε επιτέλους μάνα και μάλιστα εις διπλούν. Εύχομαι το παρόν άλμπουμ, αν και πολύ καλό σε γενικές γραμμές, να είναι μεταβατικό, και να τολμήσει πλέον η ίδια να πει τραγούδια και άλλων καλλιτεχνών. ("Έλα ρε, μην είσαι κολλημένη, θα σου γυρίσει μπούμερανγκ...")

Γιατί ρε Δέσποινα, επειδή ξέρω πως με διαβάζεις, πώς να το κάνουμε:

"Μην κρύβεται και μη σου λέει τα παραμύθια του
Μη δίνει όρκους γιατί βλέπεις την αλήθεια του
Το ξέρεις πως θα σου την κάνει, είναι έτοιμος
Στο έχουμε πει πως είναι
Τόσο προβλέψιμος!!!"

----------------------------------------------------------

Και για να πάρεις τη δική σου γεύση πριν πας να αγοράσεις το 'Δέκα χρόνια μαζί':

Cd1

Cd2

Cd3

1 εξασκηθηκαν στη πληκτρολογηση:

thanos 27/12/07 15:41  

poly kalo thema ! well done ;)

Admin Control Panel

New Post | Settings | Change Layout | Edit HTML | Moderate Comments | Sign Out

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ:

Σταμπαρετε μας...

Επιλέξτε μέσα από τα δημοφιλέστερα "δίκτυα":

Τα banner μας...





OI ΚΩΔΙΚΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ BANNER ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΔΩ

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ....

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΜΑΣ...

TΟ Panic ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΙ ΕΔΩ...

Για να δείτε όλα τα τεύχη του Panic

Οι τελευταίες αναρτήσεις μας...

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΔΩΡΕΑΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ...

 aw2  aw2 anything-but-nd Free Image  Hosting Free Image Hosting at www.ImageShack.us / BannerFans.com ballaloum ballaloum

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP